Στυτική δυσλειτουργία Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης. Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι σημαντικό και μπορεί να συμβεί στο καθένα κάποια στιγμή της σεξουαλικής ζωής του. Εάν επαναλαμβάνεται συχνά, πρέπει να αντιμετωπισθεί γιατί είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος και μείωση αυτοπεποίθησης. Η στυτική δυσλειτουργία είναι εντελώς διαφορετική από την σεξουαλική δυσλειτουργία. Η σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνει τις διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, του οργασμού, της εκσπερμάτισης και της ικανοποίησης. Τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Ένας άνδρας για να έχει ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία, προϋποθέτει όχι μόνο το να λειτουργεί καλά το σώμα, αλλά και η ψυχική υγεία του. Στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, το 70% των προβλημάτων της στύσης οργανικής αιτιολογίας, οφείλονται σε αγγειακά αίτια. Μετά από επίσκεψη σε Ουρολόγο, θα διαπιστωθεί αν υπάρχει αγγειακό αίτιο κάνοντας μια ειδική εξέταση η οποία ονομάζεται δυναμικό triplex αγγείων πέους.
Μελέτες δείχνουν πως 9 στους 10 άνδρες κάτω των 40 ετών που βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα (και δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας), είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Επίσης πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους ενδέχεται να είναι ψυχολογικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, όταν προκύπτει πρόβλημα στύσης σε έναν νέο άντρα, οφείλεται σε μία τυχαία «κακή» εμπειρία, όπου ξαφνικά προσπάθησε και δεν κατάφερε να πετύχει ή να διατηρήσει τη στύση του. Είναι σύνηθες το πρόβλημα να παρουσιάζεται στο ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής των ανδρών ή σε μία καινούργια γνωριμία ή ακόμη λόγω της χρήσης του προφυλακτικού. Ο άνδρας δεν μπορεί να εστιάσει στην ερωτική του σύντροφο και στα σεξουαλικά ερεθίσματα και όπως είναι φυσικό, η στύση δεν προκαλείται ή προκαλείται αλλά χάνεται κατά τη διάρκεια της πράξης. Μια τυχαία αποτυχία μπορεί να δημιουργήσει άγχος για την επόμενη φορά και να οδηγήσει σε περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες. Η συγκεκριμένη κατάσταση λέγεται άγχος επίδοσης και συχνά αποτελεί τη μοναδική αιτία του προβλήματος. Το άγχος αυξάνεται μετά από κάθε εμπειρία αποτυχημένης στύσης, που συχνά οδηγεί τον άνδρα και σε αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.
Ψυχογενή αίτια στυτικής δυσλειτουργίας Αμηχανία μπροστά σε νεα σύντροφο - Άγχος επίδοσης κατά τη σεξουαλική πράξη - Άγχος για την εικόνα του σώματος του μπροστά στη σύντροφο - Άγχος ανταπόκρισης στη σεξουαλική διάθεση της συντρόφου - Φτωχή σεξουαλική επικοινωνία με την ερωτική σύντροφο - Δυσκολία στην επίτευξη μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης ή υπογονιμότητα - Κάποιο σημαντικό πρόβλημα επαγγελματικό ή οικογενειακό - Χαμηλή αυτοεκτίμηση - Μύθοι γύρω από το σεξ και τις “επιδόσεις” - Εάν έχει προηγηθεί μια ιδιαίτερα κουραστική ημέρα - Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - Ενοχές προς τη σύντροφο (πχ. απιστία) - Αγχώδεις διαταραχές ή Κατάθλιψη - Ψυχιατρικές παθήσεις
Συχνότερα οργανικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας είναι: Καρδιολογικές παθήσεις, Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, Υψηλή αρτηριακή πίεση, Σακχαρώδης διαβήτης, Παχυσαρκία, Κάπνισμα, Χρήση ναρκωτικών, Αλκοολισμός, Απόφραξη των αγγείων, Θεραπείες για καρκίνο του προστάτη, Υπερπλασία του προστάτη, Νευρολογικά νοσήματα, όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Ορμονικές διαταραχές (π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη), Νόσος Peyronie (ανάπτυξη ουλώδους πλάκας στον ινώδη χιτώνα του πέους), Φάρμακα, όπως αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά κ.ά., Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως επεμβάσεις στο παχύ έντερο και στην κύστη ή στον προστάτη.
Διάγνωση Ο Ουρολόγος, θα σας ζητήσει πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό σας, όπως :
Εάν παίρνετε φάρμακα
Αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και σε τι είδους
Αν έχετε άλλα προβλήματα υγείας ή χρόνιες παθήσεις
Εάν έχετε ψυχολογικά προβλήματα.
Εάν καταναλώνετε αλκοόλ και αν καπνίζετε ή κάνετε χρήση ουσιών
Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του έτσι ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει. Ενδεικτικά ο γιατρός σας θα σας ζητήσεις πληροφορίες, όπως:
Περιγραφή του προβλήματος της στύσης
Χρόνος από την έναρξη του προβλήματος, αν είναι σταθερό ή περιοδικό ή αν επιδεινώνεται με το χρόνο
Αν η στύση είναι επιτυχής, όταν είστε μόνος (αυνανισμός), αν υπάρχουν νυκτερινές/πρωινές στύσεις
Αν υπάρχουν άλλα σεξουαλικά προβλήματα (πρόωρης εκσπερμάτισης κ.ά.)
Επίσης αν η σύντροφος έχει κάποια σεξουαλικά προβλήματα
Αν έχετε παρατηρήσει παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα (π.χ. συγκεκριμένη σύντροφος, μέρος κ.ά.)
Αν έχετε δοκιμάσει κάποια θεραπεία στο παρελθόν (π.χ. χάπια)
Διαγνωστικές εξετάσεις: Αν ο γιατρός σας κρίνει σκόπιμο, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικές εξετάσεις, όπως:
Εξετάσεις αίματος.
Triplex αγγείων-πέους.
Καταγραφή νυκτερινών στύσεων.
Αν υπάρχουν ενδείξεις για ψυχολογικό πρόβλημα, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει για εκτίμηση σε ειδικό σεξολόγο ή ψυχίατρο, αντίστοιχα.
θεραπεία: Ο γιατρός, θα σας προτείνει τη θεραπεία ή τον συνδυασμό θεραπειών που είναι κατάλληλος για εσάς, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σας. Γενικότερα για τα ψυχολογικά προβλήματα, πραγματοποιούνται συναντήσεις με ειδικό σεξολόγο. Στα οργανικά προβλήματα, ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης είναι η φαρμακευτική αγωγή.