Γυναικεία Ακράτεια Ούρων
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες 3 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο στις μεγαλύτερες προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας. Η ντροπή και η λάθος πληροφόρηση οδηγούν στη σιωπή και την παθητική αποδοχή του προβλήματος. Είναι μύθος ότι η ακράτεια ούρων είναι φυσιολογική με την πρόοδο της ηλικίας και επίσης ότι δε θεραπεύεται. |
Αίτια της ακράτειας: Συχνές αιτίες της ακράτειας ούρων είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες του πυελικού εδάφους ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν η κύηση και ο τοκετός, ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και η παχυσαρκία ή επίσης νευρολογικές παθήσεις ή τραύματα, όπως π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ.
Άλλες αιτίες: Ηλικία - Παχυσαρκία - Πολυτοκία - Εμμηνόπαυση (έλλειψη οιστρογόνων) - Χειρουργικές επεμβάσεις - Πρόπτωση των οργάνων της πυέλου - Νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον) - Κάπνισμα - Φάρμακα (ηρεμιστικά, υπνωτικά, νευρολογικά, αντι υπερτασικά). Ανησυχητικά σημεία που θα πρέπει ο ασθενής να επισκεφθεί τον γιατρό του:
|
|