Ανδρική ακράτεια ούρων Απώλεια του ελέγχου της ούρησης ή ακούσια απώλεια ούρων (απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς). Η απώλεια ελέγχου της ούρησης προκαλεί αμηχανία, πρόβλημα υγιεινής και κοινωνική απομόνωση. Τύποι ακράτειας ούρων: Ακράτεια από προσπάθεια: Απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας, όπως φτάρνισμα, βήχα, σήκωμα βάρους, άσκηση. Επιτακτική ακράτεια: Η αδυναμία να συγκρατηθεί κάποιος αρκετά ώστε να φτάσει στην τουαλέτα. Μεικτή ακράτεια: Το άτομο που πάσχει εμφανίζει συμπτώματα και των δύο παραπάνω τύπων. Ακράτεια από υπερπλήρωση: Συχνή απώλεια ούρων από μια κύστη η οποία είναι γεμάτη και ποτέ δεν αδειάζει τελείως.
Τρόποι αντιμετώπισης ακράτειας ούρων:
Αρχικά ζητήστε βοήθεια από ένα εξειδικευμένο χειρουργό-ουρολόγο.
Διάγνωση: Iατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και καταγραφή των συνηθειών ούρησης.
Επίσης μπορεί να χρειασθεί να υποβληθείτε σε μια σειρά εξετάσεων όπως εξέταση ούρων, μέτρηση του υπολείμματος ούρων και ουροδυναμικός έλεγχος, δοκιμασία προσπάθειας.
Αντιμετώπιση - Θεραπεία: Ανάλογα με τη διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός, μπορεί να συστήσει συντηρητική αντιμετώπιση ή θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική θεραπεία.
Στη συντηρητική θεραπεία προτείνονται απορροφητικά προϊόντα όπως εσώρουχα, πάνες για τον περιορισμό των υγρών. Επίσης προτείνεται η χρήση καθετήρα εξωτερικού ή μόνιμου.
Θεραπεία χορήγησης φαρμάκων από το στόμα χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις επιτακτικής ή μεικτής ακράτειας.
Αντιμετώπιση με ενέσιμα. Γίνεται ένεση ενός διογκωτικού υλικού στην περιοχή του σφιγκτήρα για να βοηθήσει στη στεγανότητα της ουρήθρας. Η μέθοδος αυτή στους περισσότερους άνδρες δεν είναι αποτελεσματική.
Τοποθέτηση ειδικής ταινίας εγκράτειας, η οποία υποστηρίζει την ουρήθρα και ενδείκνυται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας ακράτειας ούρων. Τα πλεονεκτήματα της ειδικής ταινίας εγκράτειας είναι ο άμεσος έλεγχος της ούρησης, η απλή και σύντομη επέμβαση, μόνιμη λύση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα, ο οποίος μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού σφιγκτήρα και ενδείκνυται σε περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής ακράτειας ούρων. Τα πλεονεκτήματα του τεχνητού σφιγκτήρα είναι η μόνιμη λύση, η δυνατότητα ελέγχου της ούρησης όποτε επιθυμεί ο ασθενής, η σύντομη επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας αντίστοιχα.
Η ακράτεια των ούρων δεν είναι η αναπόφευκτη εξέλιξη της γήρανσης αλλά απότέλεσμα ενός ιατρικού προβλήματος και δεν πρέπει να είναι ταμπού για τον ασθενή. Η επιτυχής αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, αποτελεί ένα σύγχρονο ιατρικό επίτευγμα με θετικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του ασθενούς όσο και στη ποιότητα ζωής του.